Deň 4

Zbalíme sa. Máme hodinu k dobru a žiadne jedlo.  : ( Idem urobiť aspoň čas. Je nechutný, nevieme či z vody, alebo obsahu vrecúška. Chceme jedno zobrať domov na experiment, ale zabudneme na to. S kuframi a plecniakmi kráčame na hlavnú cestu. 20 minút príšernej cesty po príšernom asfalte a chodníku. Všetko ma bolí a je mi zle. Bus je pekný, veľký. Sú tu krásne, košaté stromy. Je 7:35. V buse je asi 15 turistov. Toľko bielych ľudí sme videli naposledy včera na tanečnej show. O cca 20 minút dorazíme do prístavu.

PORT DENARAU. Odovzdávame batožinu s označením destinácie a ideme na check in.  Batožina do 20 kg, určite máme viac, dúfame, že nebudeme doplácať. Pohodička pri platbe kartou si naúčtovali 2,5% poplatku, čo bolo asi 12 dolárov. Žltá loď, vraj veľmi krátky čas na nalodenie a tak sa ponáhľame. Začíname posledným ostrovom v trase lode, cesta tam by mala trvať 4,30 hod. Inak väčšina turistov je svetlovlasá s germánskych/ severských krajín. Mladí, starí, deti skoro niet. Slovensko je pre nich tu neznáma krajina. Triafajú Európu. Keď chvíľu počúvajú, tipujú Rusko. Jeden chlap v meste trafil Československo.

Pôjdeme trasou ostrovov NACULA – NAVITI – BEACHCOMBER – MANA. Začíname našu púť teda smer Nacula. Teda preplavíme sa na konečnú a budeme sa vracať naspäť smer Nadi. Opäť Fiji time : ( Vytláčame mostík a hurá vyrážame. Je 8:40. Začína hnusne pražiť na hlavu. Sme pod strieškou, ale asi je to iba „imidžovka“. Inštruktáž so záchrannou vestou. Je fajn vedieť, kde ich nájsť. Vraj bude dosť času na oblečenie a vyskočenie. Super, nezabudnúť zapchať nos pri skoku  : ). Konečne od včera jeme, na lodi sa podarilo kúpiť iba sendvič. Ale bol čerstvý a chutný. Ale vidím to iba na chvíľu. Rozhodne si treba na loď zobrať jesť. Krásna tmavomodrá voda, na obzore siluety ostrovčekov. Si o 20 minút stojíme na ostrovčeku South Sea Island. Je malinký, iba s rezortom na ňom, palmami a plážou. Doba obehnutia ostrova max 5 minút. O 5 minút sme pri ostrove Bounty. K ďalším ostrovom to bude za 10 minút. Bounty iba oboplávame, je väčší a taká džungľa. Rezort nevidno. Aj ďalšie ostrovčeky sú malinké. Jeden z nich je náš predposledný. Opäť záplava paliem a domčeky. Míňame aj jednu dosť veľkú naplaveninu piesku, taký mikro ostrovček. Míňame Treasure Island, na pohľad nič moc, našťastie ten náš vyzerá celkom ok. Uvidíme.

Ostov Vomo sme nejak prešvihli. Stojíme opäť pri ostrovoch Kuata a Waya lailai. Sú na nich krásne skaly. Waya je už naozaj dosť veľký. Presúvanie z lode je na člnky. Sú dosť odlesnené, aj nasledujúci ostrov Waya, kopcovité. Na konci ostrova stojíme a tam budú ľudia prestupovať na inú loď ktorá ich za 30 minút dovezie na ostrov Viwa a my pokračujeme ďalej smer ostrov Naukacuvu.

Waya je nakoniec dosť zalesnená, vezerá to ako páperie. Opäť sa vybil foťák a baterky sú v podpalubí. Vyťahujem mobil. Chrumkáme keksíky a výborný nanuk = 16,50 dolárov. Míňame Naucacuvu a Nanuya Balavu. Malé, zalesnené, ničím zaujímavé na pohľad. Pláže sú celkom ok, ale všetko je také smutné, vyprahnuté. Drawaqa Island to isté. Sme v období sucha, žiaľ, aj naše ostrovy tak budú vyzerať. Vyrážame ku nášmu ostrovu číslo 2 Naviti. Vyzerá rovnako. Ale okolo rezortu je viac paliem a vyzerajú zelenšie. Iskra nádeje. Už vyše hodiny máme zamračené. Asi aj preto to vyzerá tak smutne, ale nepraží na nás, plus vetrík. Ostrov je fakt obrovský s pohoriami, už ľutujeme, že sme nechali botasky na Viti Levu. Nevieme určiť, kde je náš 2 rezort, tak len tápame a dúfame, že máme pravdu.

Míňame Yaqetu. Už som taká hluchá z toho nekonečného hukotu lode. Ostrovy sú sama skala obrastená vegetáciou. Palmy sú iba okolo pláži, možno vysadené. Matacawalevu ostrov je o dosť zelenší a aj pláže vyzerajú dosť neprechodne. Asi nikde nie sú cesty. Uvidíme. Nanuya Lailai. Palmy sú skoro cez celé pobrežie, dokonca na vrchole kopca ihličnany – borovice nejaké. Tavewa voda je tu už plytká, určite raj pre potápanie. Voda zmenila farbu z kráľovskej modrej na tyrkysovú. Pláže vyzerajú skvele. Zrazu je všetko také živšie, veselšie. Dokonca tu parkujú jachty. Konečne náš ostrov Nacula, presne 4 hodiny cesty.

Vylodenie a preprava na ostrov. Voda krásna, ale vraj nemáme plávať za určitú hranicu. Vystupujeme, voda je teplá a stojíme na pláži, berieme batožinu a robíme prvé fotky. Sadáme na obed, našu skupinu tvoria 2 Briti, 1 Írka, 3 Nórky a my. Vypíšeme si požiadavky na jedlo a zapíšeme sa. A ide sa papať. Jedlo je fajn, suchá lokša, asi šošovicová polievka, omáčka, ryža, kapusta a ananás.

Tie páperové lesy sú tvorené zrejme z prímorských borovíc. Je tu pri nás pár a žiaľ majú takú mdlú farbu. Nevadí. Jedáleň je von na terase. Platíme 700 dolárov a 2,5% poplatok vo výške 17,50. Nejde to : ( skúsime večer, nevedia, prečo nejde terminál. Nosič nám berie kufor a ideme do chatky. Je krásna z vnútra. Jediné čo chýba, je moskytiera. Aj kúpeľňa je ok, ale voda netečie. Aj elektrina je vraj len niektoré hodiny, dávame si hneď nabiť mobily a na vodu sa opýtame. Všade sú krásne ibišteky a pobavila dierka v plachte, tak krásne vzniká na popostielanej posteli. Nábytok je už opotrebovaný, poličiek minimum, ale máme Bibliu.

Sme na pláži. Rozvalíme sa pod stromom a šup do vody. Je teplučká a dá sa ísť ďaleko do vody, piesok je biely a hrubý. Vo vode je tvrdo, sem tam skala, začínajú riasy, ale len na nejakom úseku, v pohode. Bola som sa prejsť v nedostupnej časti pobrežia. Zaujímavé to bolo, veľa obrovských fragmentov mušieľ. Začína odliv, ideme už do chatky. Sprcha, tečie iba studená voda, ktorá je letná, tak akurát, ale zle odteká voda, urobili odtok do kopca a dvere na kúpeľni sa nedajú zatvoriť, radšej nimi nehýbeme. Vybehneme naboso na kopec, pozrieť západ slnka. Je zamračené. Prídeme na večeru, chceme sadnúť za spoločný stôl, ale posielajú nás do rohu, kde máme nachystanú romantiku vo dvojici. Snažili sa, kvety sú umelé aj živé, listy, bolo to milé. Jedlo taký priemer, polievka z niečoho, ryba a suché pyré na zelenine. Ako dezert koláčik s polevou s vodou a nie mliekom. Ale dal sa zjesť. Darmo, sme v chudobnej krajine a robia čo môžu nakoľko sme ešte aj na ostrove a tu sú potraviny obmedzené. Chvíľu sa ešte pohojdávame na hojdacej sieti (takmer som z nej spadla) a ideme si ľahnúť. Ostatní hostia sa zabávajú, ale tak pridáme sa zajtra.