Deň 3

Rána sú ťažké. Niekoľko krát sa úplne svieži zobudíte, potom zaspíte a ďalšie zobudenie si rozbitý a posledné je des. Zabudli sme si kúpiť raňajky a tak ideme do fastfoodu čo nám poradila domáca Dee. Nachádzal sa na pumpe. Bolo ťažké v chicken fast foode vybrať vegetariánske menu. Dosť sa narehotali na mojoj vegetariánskom kurati. Nakoniec som dostala kuraciu pizzu bez kuraťa. Nič extra chuť. Išli sme do bankomatu vybrať peniaze na ostrovy. Trebalo dať Dee zálohu. Bankomat nechcel akceptovať výber. Hups, skúsili sme druhú kartu, podarilo sa, ale nemáme dosť. Žeby neprešlo 24h od posledného výberu? Ideme k druhému bankomatu a ten píše, že karta je zablokovaná. Manžel stresuje, volá do banky. Za 25e ktoré pretelefonoval zistil, že u nás ešte neprešiel deň. Za 15 minút mu odblokovali kartu a vybral 350e a opäť večer, po uplinutí 24h sa dá vybrať plná suma. Skúšam svoju kartu a podarilo sa.

Vyplatíme zálohu a ideme konecne do orchideovej záhrady. Bus, následne taxi za 10 dolárov a cesta trvá asi 10 minút. Sne tu. Vstupné 16 dolárov. Vyzerá to zaujímavo. Džungľa veľmi pekne urobená. Orchideí ale je viac na Výstave orchideí  na Slovensku. Ale našli sme aj krásne, úplne neznáme kúsky. Naša radosť s foťáka splasla. Vybili sa baterky a nové nefungovali. Kúpili sme veľmi slabé a foťák je neskutočný pažroš. Teda dúfame, že je to v baterkách. Pauzička a pokračujeme obhliadke. Po cestičkách sú naťahané krycie siete, asi aby naprežilo na orchidee a návštevníkov. Sú tu skvelé hojdacie siete. Po vyrelaxovaní ideme von a dostávame ešte úžasný, asi papájový drink. Inak záhradou sa nesie kársna vôňa kvetou, aj keď iba jednou časťou. Obhliadka trvala asi 1,5 hodiny aj s leňošením.

A pokračujeme ďalej, asi 15 minút taxíkom. Trmácame sa smer spiaci obri do Mud poolu, blatového bazéna. Vstup 20 dolárov. Ujíma sa nás domorodka a vysvetľuje, čo nás tu bude čakať. Prezlečieme sa a ideme sa zablatiť. Blato je príjemné, dobre sa natiera. O chvíľu vyzeráme ako černosi. Blatom natrieme aj vlasy. Moje boli po tej blatovej kúre úžasné. Sušíme sa na slnku, fotíme a popri tom si prezeráme stánky so suvenírmi. Konečne prvé magnetky. Keď sme uschli, ideme sa umývať. Vojdeme do prvej vody – blatovej a snažíme sa umyť zo seba čo sa dá. Stojíme v blate až po zadok. Presúvame sa následne ešte do 3 bazénov, hlavne prvý má veľmi teplú, až horúcu vodu. Sme umytí ako sa len dalo, vylezieme, oblečieme sa a ideme sa najesť ku domorodcom za 7 dolárov. Jedlo je ok, len tie ich fidžijské zemiaky nejdú dole krkom a sú bez chuti. Ryba mala riadne zubiská a uvažujeme, či ju nechytili v miestnom potôčiku. Domáci sedeli na zemi a tak jedli. Pobehovali tu psy a čakali, kým sa im niečo ujde. Taxík nás za 15 dolárov odviezol na zastávku a odtiaľ sme išli busom do mesta. Úplne nekonečná cesta, asi sme išli nejakou okľukou.  Hľadáme niečo, kde by sme si dali niečo sladké, voda nestačí, Roman má asi úpal. Vojdeme do čínskej reštiky a dáme si tropical smoothie za 9 dolárov. Jedlo tu majú za cca 12 dolárov a na obrázku vyzerá super. Aj reštika je čistá, ako v Európe, tiež wc. Summer tropical smoothie je úplne že mňam a hneď objednávame ďalšie bananna berry – fantastické. Grace road kitchen môžeme iba odporúčať. Určite ešte prídeme ochutnať ďalšie. Číňanko si nás odfotil na ich FB stránku. Sme od blata, strapatí, to bude teda fotka.

Ponáhľame sa domov, sme zabudli, že o 18 máme byť doma, ideme konečne na tanečné vystúpenie. Nestihneme si ani kúpiť jesť na ráno. FIJI  TIME. Slovné spojenie, ktoré tu počujete na každom kroku. To znamená nenáhliť sa, máte čas. Žiaden čas tu neplatí, všetko je len približné, ľudia tu bežne nevedia koľko je hodín, aký je deň, rok.  Prídeme domov a že vystúpenie sa začína 19,30. No ok. Je skoro 20 a my sme stále doma. Konečne ideme. Nie je to ďaleko, dovolenkový rezort pri mori. Vyzerá to tu konečne ako z filmov. Bazén, posedenie, hučí more, na pláž pár krokov. Tešíme sa na  vystúpenie, našli sme flek tak akurát pri pieskovom pódiu. Prišli chlapci, tak 6-7 ks, kostými biedne, ale veď nevadí, určite sa prezlečú. Choreografie ok, ale výkon biedny. Odkukávajú od seba, žiadne synchro, netvária sa....potom prišli baby. A to isté. Takto sa pár krát vystriedali. Bez výmeny kostýmov. Potom začali ľudí učiť nejaký mužský tanec. Musím pochváliť manžela, vďaka našej svadobnej Tewake sa chytal a tancoval najlepšie. Opäť vystúpenie, už im to ide lepšie. Posledné tance už sú celkom ok. Ale to tak na kurzistov a nie profesionálnych tanečníkov. Na konci je ohňová show. Videla som ich veľa a aj sa zúčastnila veľa takýchto show.  Dlho robili všetci to isté, palice im padali a nič iné. Divadielko. Potom keď už boli dvaja, alebo celá skupina, tak to bolo pekné. Dokonca na sebe stáli do pyramídy (teda snaha bola). Kebyže o tom nič nevieme, tak povieme, že pekné vystúpenie a sme spokojní, ale že teda dosť slabé to bolo celé. Ale samozrejme, sme ich pochválili a urobili si s nimi fotku. 


Prešli sme sa na pláž, konečne stojíme aspoň po členky v teplučkej vode. Ideme domov, opäť majú všetci čas. Doma sme sa zhruba zbalili, nabalili sme si do batožiny aj vodu, lebo na ostrovoch je vraj drahá. Tu stojí tak 1-2 doláre, na ostrove 5-10 dolárov za fľašu. Je skoro polnoc. Ľudia tu robili bengál asi do druhej hodiny rána, buchot, hudba na hlas, no des. Ešteže sme unavení. Ráno sme sa zobudili opäť na hluk, ešte pred budíkom. Začína deň 4.